فهرست مطالب

معماری و شهرسازی آرمان شهر - پیاپی 41 (زمستان 1401)

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 41 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/31
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مصطفی ارغیانی*، سید مهدی میرهاشمی صفحات 1-16
    حس جمعی تجربه فرد از زندگی اجتماعی در یک محیط است. مطالعات مختلف نشان می دهد حس جمعی بیش ترین میزان تاثیر را در مشارکت افراد در عملکرد محیط از قبیل کار کردن در فضای بسته اداری دارد. ایده تعلق به جامعه، مزیت ها و مسیولیت های اجتماعی رشد قابل ملاحظه ای در دهه ی اخیر داشته است. وجود حس جمعی باعث می شود افراد در محیط کار بیش تر با همدیگر باشند همان طور که در خانواده با همدیگر هستند و در نهایت سبب می گردد افراد رفتار و اخلاق بهتری از خود در محیط کار بروز دهند. در این پژوهش تلاش شده است برای سنجش شاخص های حس جمعی از روش های تصمیم گیری چندمعیاره جهت پاسخ دادن به فرضیات پژوهش استفاده شود. در این راستا با مطالعه ی منابع موجود 17 مولفه موثر بر احساس جمعی استخراج و با طرح، توزیع و جمع آوری پرسش نامه، آرا و عقاید جامعه ی پژوهش مورد بررسی قرار گرفت. به این منظور، 60 پرسش نامه در میان جمعی از اساتید دانشگاه و متخصصین معماری توزیع گردید و اولویت بندی مولفه های اجتماعی، محیطی و رفتاری به دست آمده، سنجیده شد. با حذف پرسش نامه های ناقص، در نهایت 58 پرسش نامه مورد تحلیل قرار گرفت که در نهایت از روش Bwm (تصمیم گیری چندمعیاره) استفاده شد. در میان مولفه های اجتماعی، زیرمولفه های پیوندهای مشترک و تعاملات اجتماعی و در میان مولفه های محیطی، زیرمولفه میزان استفاده از فضای عمومی و در میان مولفه رفتاری، امنیت به عنوان بهترین مولفه های موثر بر ارتقای احساس جمعی در فضای اداری شناسایی گردیدند که برای ارتقای سطح احساس جمعی در فضاهای اداری، می توان اقدام های زیر را مدنظر قرار داد که عبارت اند از: توجه به پیوندهای مشترک، توجه به تعامل اجتماعی و قابلیت های فضایی برای مشارکت کارمندان در فضا.
    کلیدواژگان: فضای اداری، حس جمعی، ابعاد حس جمعی، روش Bwm
  • زینت امینی فر*، حمیدرضا عظمتی صفحات 17-27
    کودک در طی روز بخش زیادی از وقت خود را در فضاهای داخلی مدرسه گذرانده و به فعالیت های غیر فیزیکی مشغول است؛ بنابراین سهم زیادی از فعالیت های بدنی و بازی های جسمی وی در حیاط مدرسه اتفاق می افتد. اگر حیاط بستر مناسبی برای شکل گیری فعالیت های بدنی فراهم نکند، سهم بازی و تحرک جسمی کودکان کاهش می یابد؛ که این کمبود فعالیت جسمی مضراتی برای سلامت کودکان به همراه خواهد داشت. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویژگی های کالبدی حیاط مدرسه بر فعالیت فیزیکی کودکان است. این پژوهش از نوع کمی- کیفی است که با استفاده از پرسش نامه به سنجش دیدگاه کودکان در مورد ویژگی های حیاط مدرسه پرداخته است. جامعه آماری مورد بررسی، کودکان 8 تا 12 ساله ی شهر تهران بوده اند. نمونه گیری به صورت خوشه ای چندمرحله ای انجام شده است و در حوزه های انتخاب شده تعداد 120 کودک به صورت داوطلبانه در نظرسنجی شرکت نموده اند. برای گردآوری داده ها در گروه سنی کودکان از پرسش نامه محقق ساخته ویژه ی کودک استفاده شده است. پس از جمع آوری داده ها، اهمیت هر کدام از معیارها با استفاده از آزمون تی تعیین و سپس مولفه ها رتبه بندی شدند. در رتبه بندی ریزعامل های محیطی موثر بر فعالیت فیزیکی، معیار «نور» با بیش ترین مقدار میانگین نسبت به سایر معیارها در اولویت قرار دارد. پس از آن به ترتیب معیارهای خوانایی، ایمنی کف سازی، تنوع شکل و ایمنی زمین بازی بر میزان فعالیت فیزیکی کودکان در حیاط مدرسه تاثیرگذارند. فضاهای جمعی در رتبه های بعدی قرار گرفته و فعالیت گروهی آخرین رتبه را به خود اختصاص داده است. پس از تعیین نقش و اهمیت محیط بر فعالیت کودکان، بر اساس تحلیل عاملی، سه عامل استخراج شد. این عوامل محیطی که بر فعالیت بدنی تاثیر می گذارد عبارت اند از: "جذابیت محیط"، "اجتماع پذیری محیط" و "بازی سازی محیط". توجه به هر یک از این عوامل در فرایند طراحی فضاهای باز در مدارس می تواند فعالیت و سلامت کودکان را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: حیاط مدرسه، فعالیت بدنی، کودک، دبستان، بازی
  • مهدی بنی اسدی باغمیرانی، سید بهشید حسینی*، آزاده شاهچراغی صفحات 29-38

    ادراک معنا در معماری عصر صفوی، نیازمند بررسی تفکرات فلاسفه شیعی آن دوره است، که یکی از مهم ترین آن ها نظریه حرکت جوهری است. در دید فلاسفه اسلامی، حقیقت ادراک در محدود مرتبه مادی خلاصه نمی شود؛ اما ماده با تکیه بر نظریه حرکت جوهری می تواند امکان درک معانی را، در مراتب مختلف فراهم سازد. مساجد صفوی، مجلای این تفکر در معماری هستند. مراتب ادراک در مساجد صفوی ازجمله مسجد شیخ لطف الله، متکی بر نظریه حرکت جوهری ملاصدرا، تاکید بر حرکت ادراک از هست ماده به نیست ماده دارد، که زمینه طی کردن مراتب ادراکی از ظاهر به باطن را فراهم می سازد. از این رو پژوهش حاضر بین رشته ای، کیفی و موردپژوهی است. در بخش "مبانی نظری" با بررسی جایگاه ماده در مباحث معرفتی ملاصدرا و ارتباطش با اصل حرکت، سه رکن در مراتب ادراکی مساجد صفوی تبیین شده است؛ سپس در مسجد شیخ لطف الله نوع ادراک (با توجه به مراتب ادراکی ملاصدرا) در هر رکن مورد بررسی قرار گرفته، تا بر اساس هدف اصلی این پژوهش، جایگاه ماده و کالبد در ادراک مساجد عصرصفوی روشن شود. با عنایت به اصل حرکت از ماده به معنا، پرسش کلیدی این است که، ماده در هر یک از مراتب ادراکی مساجد صفوی چه جایگاهی دارد؟ و نظریه حرکت جوهری ملاصدرا، چگونه در مراتب ادراکی مساجد صفوی نمود دارد؟ نتایج نشان می دهد که با توجه به جایگاه ماده در ادراک، درک معنا در مساجد عصر صفویه و ویژه مسجد شیخ لطف الله شامل سه رکن سکون، حرکت و وحدت است، که با مراتب ادراکی ملاصدرا هم خوانی دارد. در رکن سکون و پایین ترین مرتبه ادراکی (به دلیل عجین بودن با ماده)، ادراکات به امور حسی محدود می شود؛ اما در رکن حرکت، به واسطه قوه خیال، امکان برداشت معنوی از امور مادی فراهم می شود؛ و نهایتا در رکن وحدت، با وجود نور و شفافیت فضا، ناظر با حقیقت فضا یکی شده و شامل ادراکات عقلی می شود.

    کلیدواژگان: ماده، مراتب ادراکی، حرکت جوهری، معماری مسجد، ملاصدرا
  • فرزانه پاک نژاد، ناصر کلینی ممقانی* صفحات 39-52
    طراحی برای احساسات مثبت به دنبال یک اثر بخشی طولانی مدت و رضایت استفاده از محصول، تعامل لذت بخش و لذت های حسی، به مفاهیم گسترده تر از جمله رضایت کلی از زندگی حرکت کرده است. بدین منظور مقاله حاضر به ارزیابی فرآیند طراحی تجربیات فرح بخش به صورت موردی در مبلمان شهری به کمک اصول طراحی ترغیبی با گروه هدف کودکان می پردازد. روش این پژوهش توصیفی است و از میان 30 مقاله مطالعه شده در ارتباط با این موضوع، خلاصه تعدادی از آن ها در بخش پیشینه پژوهش آمده است. به کمک علم روان شناسی به بررسی تمایز میان عواطف و روش های تاثیرگذاری ارایه شده توسط ترامپ پرداخته شده است. در این پژوهش نیز مدل رفتاری فاگ به عنوان پایه و اساس تمامی مدل های طراحی ترغیبی و تغییر رفتار به طراحان کمک کرد تا کمبود عناصر روان شناختی را ببینند و شناسایی کنند. بنابراین برای شناسایی عناصر فرح بخش در مبلمان شهری نمونه های موفق در سطح جهانی انتخاب و با 28 اصل کوکونان و هارجوما که در قالب گروه های وظیفه اصلی، گفتگو، اعتبارسیستم و پشتیبانی اجتماعی آمده است تطابق داده شد. این اصول می توانند با ویژگی های کیفی متناسب برای طراحی محصولات مختلف مورد استفاده قرار گیرند. در راستای شناخت ترجیحات کاربر از ابزارهای مرتب سازی کارت ها و طراحی مشارکتی بهره گرفته شد و ایده های به دست آمده به کمک روش ایده یابی ذهنی لاکتون توسعه یافت و از 10 کاربر 8 تا 12 سال خواسته شد تا سه کانسپت ارایه شده را در قالب نه بعد عاطفی روش پریمو مورد سنجش قرار دهند. روش پریمو به علت استفاده از شخصیت های کارتونی به همراه صدا و حرکت برای کودکان قابل درک تر است. نتایج این تحقیق نشان می دهد ایده های نهایی امتیاز قابل قبولی در ارتباط با عواطف مثبت به دست آورده اند و رویکرد ترغیبی به عنوان عاملی شاخص، راهنمای مناسبی برای طراحان جهت طراحی تجربیات و تعاملات فرح بخش عمل می کند و نیازمند تقویت این اصول جهت افزایش کیفیت تجربه درک شده توسط کاربر است.
    کلیدواژگان: فرح بخشی، طراحی ترغیبی، طراحی شادی، مبلمان شهری
  • شقایق چرخکار*، حمیدرضا بیگ زاده شهرکی، سمیه امیدواری صفحات 53-70

    برای بسیاری از دانشجویان، ورود به دانشگاه آغاز مرحله جدیدی از زندگی بوده و تجربه زندگی خوابگاهی، تجربه متفاوتی در نحوه سکونت آن ها محسوب می شود. امروزه خوابگاه های دانشجویی اغلب توانایی برطرف کردن بسیاری از نیازهای کیفی سکونت دانشجویان را ندارند. در این خوابگاه ها عرصه فعالیت های متعارض یکدیگر وجود دارد، لذا امکان اعمال کنترل و مدیریت بر تعاملات با دیگران از اولویت بالایی در میان دانشجویان برخوردار است. در همین راستا، «عرصه خصوصی» از اجزای تشکیل دهنده مکان و موثر در حس تعلق به مکان است. پژوهش حاضر به تبیین نسبت و رابطه میان تامین عرصه خصوصی در محیط خوابگاه بر میزان ایجاد حس تعلق دانشجویان به آن مکان می پردازد. در این پژوهش که مبتنی بر روش تحقیق توصیفی- همبستگی به انجام رسیده و داده های مورد نیاز آن از طریق پرسش نامه و مطالعات میدانی به دست آمده اند، خوابگاه های دانشگاه یزد به عنوان نمونه های موردی تحقیق، مورد مطالعه قرار گرفته اند. در این تحقیق ضمن پرداختن به دیدگاه ها و مبانی نظری موضوع، جهت تحلیل های کمی و کیفی پیمایش از نرم افزار SPSS و تحلیل محتوای مصاحبه ها استفاده شده است. بر اساس دستاوردهای تحقیق، مهم ترین عوامل تحقق عرصه خصوصی در سکونت گاه های دانشجویی را می توان در کنترل عوامل بصری (دیداری)، صوتی (شنیداری) و میزان دسترسی خلاصه نمود و مهم ترین عوامل موثر بر میزان «حس تعلق» به محیط سکونت گاه دانشجویی، عوامل ادراکی شناختی (غالبا متاثر از معماری و محیط سکونت گاه)، عوامل اجتماعی (غالبا در رابطه با هم اتاقی ها) و نیز دارا بودن کالبد مناسب است. نتایج نشان می دهند که میزان حس تعلق دانشجویان به خوابگاه، تا حد چشمگیری متاثر از تامین عرصه خصوصی مطلوب برای آن ها در محیط خوابگاه است. در نهایت با توجه به این عوامل، پیشنهادهایی جهت بهینه شدن شرایط زندگی خوابگاهی در طراحی های آینده ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سکونت گاه دانشجویی، عرصه خصوصی، حس تعلق به مکان، خوابگاه دانشگاه یزد
  • فاطمه زارعی حاجی آبادی، مهدی حمزه نژاد*، غلامحسین معماریان صفحات 71-88
    روان شناسی محیطی در دهه های اخیر به عنوان دانش پایه ی مطالعات انسان و محیط در بسیاری از حوزه های میان رشته ای از جمله معماری و شهرسازی پذیرفته شده است. در این مقاله تلاش شده تا تصویری کلی از دانش روان شناسی محیطی و سیر تحول پژوهش های انجام شده در این حوزه و موضوعات و رویکردهای پژوهشی پرکاربرد ارایه شود. برای نزدیکی به این هدف، دو مسیر کلی دنبال شده است. در مسیر نخست، مقالات منتشرشده در پایگاه اسکوپوس در بین سال های 1972 تا 2022 که با کلید واژه ی «روان شناسی محیط» محدود شدند، با روش تحلیل کتابشناختی و در مسیر دوم 40 مقاله با بیش ترین استناد از میان موارد فوق با تمرکز بیش تر و به روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفتند. بررسی ها با پرسش از افراد و منابع کلیدی، حوزه های کلان پژوهشی و وضعیت اهمیت و اولویت موضوعات، رویکردها و مصادیق پژوهشی در دانش روان شناسی محیط انجام گرفت. یافته ها نشان می دهند پژوهش های روان شناسی محیط در چهار خوشه ی موضوعی اصلی شامل «پایداری»، «مکان»، «سلامت روان» و «رفتار مصرفی» جای می گیرند. رویکرد های رفتاری و شناختی مهم ترین و پرکاربردترین رویکرد های روان شناسی در تحلیل رابطه ی انسان و محیط بوده است. مطالعات اغلب در فضاهای شهری انجام شده است و کاربری های تجاری، مسکونی، آموزشی و محیط های کاری در مراتب بعد قرار دارند، این مطالعات از مقیاس های کلان هم چون برنامه ریزی تا مقیاس های خرد هم چون طراحی داخلی و جزییات را شامل می شوند. شمار قابل توجهی از پژوهش ها بر ادراک و ارزیابی انسان از کیفیت های محیط و نتایج آن هم چون رضایتمندی و ترجیح مکانی تمرکز داشته اند. موضوع سلامت نیز در دهه های اخیر در میان اولویت های تحقیقاتی این رشته قرار گرفته و هم چنان مسیله ی رو به رشدی تلقی می شود. در این میان موضوع تعلق به مکان با رشدی پیوسته در تمام بازه های زمانی مورد مطالعه به عنوان یکی از کانون های توجه پژوهشگران مطرح بوده است.
    کلیدواژگان: روان شناسی محیط، تحلیل کتابشناختی، اولویت های پژوهشی، مسائل انسان و محیط
  • بابک شاه پسندزاده* صفحات 89-102
    حس مخاطب در مواجهه با مکان معماری، با تسلسل (مکان مندی) و توالی (زمان مندی) فضایی مرتبط بوده و شناخت نقش مفهوم زمان در ایجاد وابستگی مکانی حایز اهمیت است، زیرا مکان موقعیتی است که با حفظ توالی رویدادها، مخاطب را در دریافت فهم کاملی از هستی خود یاری می نماید. در این راستا، انطباق مفاهیم معماری با مبانی نشانه شناسی زمان جهت شناخت جایگاه مفهوم زمان در معماری، گامی موثر در ارتقاء شیوه های تحلیل معماری خواهد بود. این پژوهش از تحلیل روابط نظام های دلالتی در «مقاطع یا مقطعی از زمان» و یکی از گونه های تحلیل نشانه شناختی، در بعد همنشینی بهره می گیرد؛ لذا با تکیه بر نقش نشانه های زمانی در تسلسل و توالی فضایی، و ارتباط آن ها با عناصر کالبدی معماری، تاثیر الگوهای زمانی بر آثار معماری به مثابه شیوه ای تحلیلی مطالعه می شود. با عنایت به مبانی نشانه شناختی به عنوان رویکرد منتخب تحقیق، دستیابی به فهم چگونگی نقش ‎آفرینی زمان در تحلیل های معمارانه، با شناسایی ارتباط مفاهیم نشانه های زمانی با مصادیق معماری سنتی انجام خواهد شد. دستاورد نظری این تحقیق، بسط نظریه های مرتبط پیشین، پر کردن خلاءهای نظری و غنا بخشیدن به ادبیات تحلیل نشانه شناختی آثار معماری بوده و نتیجه عملی آن درک چگونگی ورود مفهوم زمان به تحلیل آثار معماری به واسطه قواعد نشانه های زمانی است؛ مفهوم سازی نشانه های زمانی توسط کالبد فضا، از طریق تحلیل نظام های نشانه ای مکان، موجب افزودن مفهوم زمان به گستره تحلیل معماری است، که به واسطه «تحلیل مفهومی» خط تحول و توالی مفهوم زمان با مکان میسر می شود. در مقوله روش تحقیق، با بهره گیری از پیشینه قابل توجه نشانه شناسی معماری، در مرحله گردآوری داده ها و تکمیل ادبیات موضوع، از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و در بخش تحلیل داده ها که به موازات تبیین مبانی ارایه می شوند، به منظور ساماندهی داده ها، تدوین چارچوب مفهومی و بسط مبانی موضوع در حوزه معماری، از روش توصیفی- تحلیلی و راهبرد استدلال منطقی استفاده خواهد شد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، تحلیل معماری، نشانه های زمانی، تحلیل مفهومی، روابط همنشینی
  • پریا شفیع پور یوردشاهی، مصطفی کیانی*، سارا حمزه لو، منوچهر معظمی صفحات 103-118
    محیط های ساخته شده در هر منطقه ای، ویژگی های منحصربه فردی دارند که فرهنگ خاص آن منطقه را منعکس می کنند، چرا که محیط ها بر اساس قالب های ذهنی افراد شکل می گیرند و این قالب های ذهنی در ذهن افراد مطابق با فرهنگ آن ها ایجاد می شوند. تصویر ذهنی افراد بر پایه ی عوامل خاصی در طی زمان شکل گرفته که این تصویر ذهنی نقش به سزایی در خلق رابطه ی حسی و عاطفی و کنش و واکنش صحیح میان افراد و محل زندگی آن ها داشته است. لذا جهت بررسی ارتباط فرهنگ و معماری، لازم است تصاویر ذهنی افراد نیز که بر محیط ساخته شده تاثیر می گذارند، پژوهش و مولفه های فرهنگی و نحوه ی ارتباط آن ها با تصویر ذهنی بررسی شوند. بنابراین نوشتار حاضر از نوع تحقیقات بنیادی و از نظر ماهیت، کیفی است و به روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از مطالعات اسنادی و کتابخانه ای با هدف شکل گیری تصاویر ذهنی روشن در ذهن افراد بر اساس مولفه های فرهنگی مستخرج از منظر آموس راپاپورت، سعی دارد تا با پیوند دو مفهوم فرهنگ و تصویر ذهنی؛ تاثیرپذیری، ارتباط متقابل و نقش مهم آن ها را در محیط های ساخته شده نشان دهد. هم چنین پس از استخراج مولفه ها از منظر راپاپورت، برای هر کدام از مولفه ها با توجه به دسته بندی آن ها دو نمونه ی شاخص از معماری ایران انتخاب گردیده و در قالب جداول تحلیل شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که فرهنگ از منظر راپاپورت نه تنها بر تصاویر ذهنی ایجاد شده بر ذهن افراد موثر است، بلکه نمونه های ارایه شده برای مولفه های فرهنگی نشان دادند که شیوه ی زندگی (روابط متقابل محیط- رفتار)، روابط اجتماعی (ناشی از فرهنگ و قالب های ذهنی)، آداب و رسوم (در نتیجه ی تکرار رفتارها) و عقاید و باورها (ایجاد شده با گذشت زمان) می توانند بخشی از عوامل کالبدی و ادراکی- روان شناختی تصاویر ذهنی باشند و افراد بر اساس این تصاویر ذهنی محیط خود را شکل دهند. بنابراین تصاویر ذهنی شکل گرفته در ذهن افراد بر شکل گیری محیط تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، تصویر ذهنی، محیط ساخته شده، راپاپورت، معماری
  • غزاله عباسیان، نیلوفر نیک قدم*، محمود حسینی صفحات 119-138

    سالانه میلیون ها نفر با وقوع حوادث طبیعی بی خانمان می شوند. در پی رخ دادن هرگونه سانحه ای که منجر به تخریب فضای زیستن افراد شده، لازم است در اسرع وقت نسبت به تامین سرپناهی مناسب اقدام شود. راهکارهای تامین سرپناه در روزهای نخست نشان می دهد که عملکرد دمایی درون سرپناه نامناسب ارزیابی شده است. در نتیجه افراد یا تغییراتی در سرپناه به وجود می آورند و یا این فضاها را ترک می کنند. در این پژوهش تلاش می شود تا از طریق پیشنهاد پوشش مناسب برای سرپناه، شرایط نسبی مناسب دمایی برای سانحه دیدگان فراهم شود. پژوهش پیش رو از نوع کاربردی بوده و ماهیت آن در بخش مطالعات تیوری کیفی است و در آن سعی شده است با استفاده از نرم افزار دیزاین بیلدر و شبیه سازی و آزمون شرایط دمای داخلی به هدف اصلی پیشنهاد سرپناه اقلیمی بهینه برای اقلیم سرد دست یافت. نتایج حاصل نشان می دهد که پوشش فایبرگلاس و مقوا بر روی فرم گنبدی، شرایط دمایی مناسب تری را فراهم می آورند. هم چنین جهت استفاده از مصالح بومی و حفظ شرایط دمایی درون سرپناه، به کار گرفتن مصالح غیرمحلی اجتناب ناپذیر است.

    کلیدواژگان: سوانح طبیعی، زلزله، سرپناه اقلیمی، پوشش، اقلیم سرد، نرم افزار دیزاین بیلدر
  • نوشین قربانی، سحر طوفان*، حبیب شاه حسینی، نیما ولی زاده، حسن ستاری ساربانقلی صفحات 139-152
    معماری در دوره های مختلف تاریخی مفاهیمی را متناسب با زمان خود از طریق کالبد و محتوا به تصویر کشیده و پیامدهای سیاسی، فرهنگی و تاریخی را به مخاطب انتقال داده است. در این رابطه با توجه به تیوری قدرت میشل فوکو، در پی اهداف سیاسی، کل ساختار جامعه زیر سایه ی گفتمان های غالب دگرگون شده و برای نیل به قدرت سیاسی حاکمان یکپارچه می گردند که معماری نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود. در دوره ی پهلوی اول که دوره ی گذر از سنت به مدرنیته بود نیز در نتیجه ی تحولات سیاسی گرایشات مختلفی در معماری به وجود آمد. بررسی نحوه ی پیروی معماری از این تغییرات و نحوه ی پاسخ به آن از طریق فهم مساله ی دولت مدرن در ایران، امری ضروری است. هدف اصلی در این پژوهش بررسی معماری به عنوان ابزار سامانه ی حکومتی و نحوه ی تاثیر عقلانیت و فنون حکومتی پهلوی اول بر اساس کالبدشناسی دولتی فوکو است. این تحقیق از نوع کیفی با رویکرد گفتمانی و تحلیل محتوا است و یافته های آن برآمده از منابع کتابخانه ای و مشاهدات میدانی است. در این پژوهش ابتدا دولت پهلوی بر اساس تیوری فوکو، در ادامه، نمود گفتمان های عصر پهلوی اول که شامل سنت گرایی، باستان گرایی، نظامی گرایی و مدرن گرایی است در معماری کاربری های آموزشی، اداری و خدماتی بر جای مانده در شهر تبریز از دوره ی پهلوی اول مورد بررسی قرار گرفت. از بحث حاصل در این پژوهش می توان دریافت که گفتمان های شکل گرفته در عصر پهلوی جزیی از ایدیولوژی های حکومت جهت نیل به اهداف سیاسی خود چون تسلط بر جامعه، اقتدارگرایی، مساله ی هویت و یکپارچگی ملی و تجددطلبی بوده و در معماری با الهام از معماری دیکتاتورمآبانه ی نیوکلاسیک، تقلید از غرب، برآمدن کاربری های جدید جهت مدرنیزه کردن سیستم کار، سازماندهی فضایی نوین، نماهای الهام گرفته از عظمت معماری باستان، قرارگیری بناهای دولتی حول میدان که بر تمرکزگرایی و برون گرایی تاکید داشت، نمایان شده است.
    کلیدواژگان: دولت مدرن، پهلوی اول، گفتمان، تئوری میشل فوکو، بناهای عمومی تبریز
  • غزال کارخانه، نسیم صحرائی نژاد *، سید حسین موسوی فاطمی صفحات 153-168

    منظر بزرگراه های شهری از مهم ترین مولفه های سیما و منظر شهر هستند که ارتقاء پایداری و تاب آورسازی آن ها از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بررسی عناصر و شاخص های طراحی منظر بزرگراه های شهری با رویکرد ارتقاء تاب آوری منظر، ابزار مفیدی جهت ارتقاء کیفیت زندگی شهری و پشتیبانی جهت پایدارسازی منظر شهری از لحاظ رویارویی در برابر تغییرات زیست محیطی حال و آینده ی آن به حساب می آید. این در حالی است که با وجود پیشرفت های مهمی که در زمینه ی شناسایی شاخص های طراحی منظر بزرگراه ها، صورت گرفته، بررسی عناصر و شاخص های طراحی از نقطه نظر تاب آوری منظر، مغفول مانده است. از این روی هم چنان نیاز به ارایه عناصر و شاخص هایی جهت طراحی منظر بزرگراهی در جهت ارتقاء تاب آورسازی منظر آن وجود دارد. لذا هدف از انجام این تحقیق در ابتدا بررسی اصول و ضوابط طراحی منظر بزرگراه و سپس تبیین عوامل موثر بر تاب آوری آن ها خواهد بود. در همین راستا به منظور تدوین چارچوب نظری تحقیق، با استناد به منابع کتابخانه ای، مقالات و منابع اینترنتی، به گردآوری، تحلیل پایه ای متون و بازخوانی مطالعات و نظریات دانشمندان در این ارتباط، پرداخته شده است. سپس عناصر و شاخص های مرتبط با طراحی منظر بزرگراه های شهری با تمرکز بر بعد تاب آوری منظر، حوزه های علمی و تحقیقات مرتبط با موضوع، در دو سطح طبیعی و انسانی مورد بررسی و تحلیل محتوایی قرار خواهد گرفت. بر اساس یافته های تحقیق، طراحی منظر بزرگراه های شهری با رویکرد ارتقاء تاب آوری منظر با تمرکز بر ایجاد تنوع (زیستی) و پیچیدگی، اتصال و پیوستگی شبکه های اکولوژیک شهری، افزونگی، مدولاریته، چندعملکردی کردن، انطباق پذیری، کیفیت بصری و زیبایی شناسی قابل دستیابی است و این عناصر با ارایه ی تعریف های مربوطه و مولفه های طراحی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: منظر شهری، منظر بزرگراه شهری، منظر تاب آور، عناصر طراحی
  • فاطمه مهدی زاده سراج، بابک مطیعی* صفحات 169-180
    ارتباط مابین مدت زمان آموزش و چگونگی ارایه دروس در کلیتی یکپارچه و یا به صورت اجزایی مجزا و موازی، بر میزان یادگیری دانش آموختگان همواره مطرح بوده است. یکی از تجربیات عینی را می توان در روند تغییر نظام آموزش معماری از سال 1378 با تغییر مقطع از کارشناسی ارشد پیوسته به کارشناسی، مشاهده نمود. در این سیستم جدید با توجه به پراکندگی درس ها و عدم هماهنگی اساتید، در فرآیند آموزش معماری ناهماهنگی ایجاد شده و در نتیجه منجر به کاهش مهارت های فردی، خلاقیت و تربیت معمارانی ناکارآمدتر نسبت به فارغ التحصیلان دوره های قبل، گردیده است. سوال اصلی این پژوهش عبارت است از این که کدام یک از نظام های آموزش معماری تاثیر گذاری بیش تری بر هوش هیجانی و خلاقیت فارغ التحصیلان داشته اند. هدف اصلی این پژوهش ترکیبی، بررسی تاثیر دو شیوه آموزش معماری بلندمدت به صورت کارشناسی ارشد پیوسته و کوتاه مدت به صورت کارشناسی بر هوش هیجانی و خلاقیت فارغ التحصیلان معماری می باشد. برای گردآوری اطلاعات کمی از پرسش نامه هوش هیجانی برادبری و گریوز و پرسش نامه خلاقیت عابدی استفاده شده است که توسط 30 نفر از فارغ التحصیلان معماری کارشناسی ارشد پیوسته و30 نفر از فارغ التحصیلان معماری مقطع کارشناسی در دانشگاه آزاد تبریز تکمیل شده است. نتایج نشان می دهد که آموزش دروس معماری در نظام بلندمدت کارشناسی ارشد پیوسته موجب ارتقاء قابلیت های فردی و اجتماعی فارغ التحصیلان شده و هوش هیجانی آنان را ارتقا داده و با افزایش این مهارت ها ذهن معمار توانایی بیش تری در خلق ایده های جدید داشته و در نتیجه، آموزش بلندمدت معماری به شیوه ترکیبی به دلیل افزایش هوش هیجانی و خلاقیت معماران، آموزشی پویا و هدفمند می باشد.
    کلیدواژگان: آموزش پویا و هدفمند معماری، نظام آموزش پیوسته کارشناسی ارشد، دوره کوتاه مدت تر آموزش معماری در دوره کارشناسی، هوش هیجانی، خلاقیت
  • صفورا یخچالی، ندا سادات صحراگرد منفرد، سید عباس یزدانفر* صفحات 181-196

    فضاهای نیمه‎باز از گذشته تاکنون نقش فضای بینابینی برای فضاهای بسته و باز داشته و ضمن ارتباط درون و بیرون منجر به افزایش کیفیت عملکرد این فضاها در کنار یکدیگر شده است. متاسفانه در سیر تحول خانه های سنتی تا مدرن نقش فضاهای نیمه باز کم رنگ شده و اهمیت خود را در راندمان عملکردی مسکن از دست داده اند. لذا هدف پژوهش آن است که با شاخص های نحو فضا برای فضاهای نیمه باز، راندمان عملکردی آن ها را در این سیر تاریخی بررسی کند. شهر اصفهان با پیشینه تاریخی در زمینه مسکن به عنوان مورد مطالعاتی پژوهش انتخاب شد. سوال تحقیق این گونه است: مولفه های راندمان عملکردی و شاخص های نحو فضا برای فضاهای نیمه باز در خانه های اصفهان در طی ادوار چگونه تغییر کرده اند؟ به منظور بررسی نقش ایوان و تراس در خانه ها، 25 نمونه خانه سنتی متعلق به دوره صفویه، قاجاریه و پهلوی و 30 نمونه خانه متعلق به سی سال اخیر شهر اصفهان بر اساس تنوع فضای نیمه باز از نظر دسترسی، وسعت، ارتباطات و شکل انتخاب شدند. در نهایت ضمن حذف نمونه های مشابه، 9 نمونه سنتی و 14 نمونه مدرن انتخاب شد. نتایج نشان می دهد که فضای نیمه باز در دوره های صفوی به قاجار، طی سیر تکاملی، دارای افزایش در شاخص انتخاب، دسترسی بصری، آنتروپی و ارتباط بوده که منجر به افزایش راندمان عملکردی خانه ها شده و در دوره قاجار تا پهلوی تعداد شاخص های نزولی افزایش داشته و تنها شاخص انتخاب به دلیل نقش توزیع‎ کنندگی ایوان ها و آنتروپی به دلیل ساده تر شدن سازمان دهی فضایی در دوره پهلوی افزایش داشته اند. در دوره پهلوی تا مدرن، کاهش ابعاد فضاهای نیمه باز، کاهش دسترسی‎ها، عدم سازمان دهی مطلوب فضاها، ساخت‎و‎ساز در طبقات، منجر به کاهش شاخص‎های ارتباط، هم‎پیوندی، دسترسی ‎بصری شده‎اند و حتی افزایش شاخص کنترل نیز از کیفیت تراس های خصوصی مدرن کاسته و همه به‎نوعی منجر به کاهش راندمان عملکردی خانه‎ ها در دوره مدرن شده‎اند.

    کلیدواژگان: فضای نیمه باز، راندمان عملکردی، نحو فضا، مسکن، خانه های اصفهان
  • کیانا اعتمادی، حمیدرضا صارمی* صفحات 197-210

    صنعت گردشگری سهم به سزایی در توسعه کشورها در سراسر جهان دارد. این صنعت به ویژه در نقاط کم تر توسعه یافته یا در شرایطی که سود فعالیت های سایر بخش های اقتصادی رو به افول باشد، راهبردی مناسب جهت توسعه کشورها محسوب می گردد. مقوله گردشگری در چابهار، موردپژوهی مقاله حاضر، علی رغم قرارگیری این منطقه در موقعیت جغرافیایی منحصربه فرد و برخوداری از دارایی ها و ارزش های طبیعی و بومی متعدد نتوانسته است به جایگاه مطلوبی دست یابد و در نهایت موجبات توسعه در سطح محلی و منطقه ای را فراهم آورد. هدف این مقاله به کاربست رویکرد توسعه پایدار گردشگری (که باتوجه به پیامدهای نامطلوب پارادایم سنتی گردشگری شکل گرفته است)، در چابهار اختصاص یافته است. این هدف با استفاده از روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی و با استفاده از ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته برآورده می شود. به این منظور گام هایی از جمله مرور مبانی نظری مرتبط با گردشگری توسعه پایدار، شناخت و تحلیل موردپژوهی از نظر ساختار محیط طبیعی و محیط زیستی و هم چنین بررسی وضعیت گردشگری منطقه صورت می گیرد. در نهایت مطالعه اسناد فرادست در کنار مصاحبه با مدیران و افراد بومی و مطلع از وضعیت منطقه و هم چنین گردشگران انجام می شود. این پژوهش ضمن بررسی علل عدم موفقیت صنعت گردشگری در چابهار، برخلاف سایر پژوهش های صورت گرفته و مطالعات موجود که عمدتا مقوله گردشگری در چابهار را در بعد اقتصادی مورد بررسی و تحلیل قرار داده اند، گردشگری طبیعی، تفریحی، فرهنگی و روستایی را جهت بهره گیری از رویکرد توسعه پایدار گردشگری برای منطقه چابهار در نظر می گیرد و در این راستا پیشنهادات و سیاست هایی را در ابعاد مختلف اقتصادی، فرهنگی، تفریحی و سیاستی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار گردشگری، گردشگری پایدار، چابهار
  • محمدرضا پورجعفر، سمیه جلیلی صدرآباد*، زینب نیک پور صفحات 211-225
    استفاده از رویکرد نوسازی شهری در طرح ها و سیاست ها منجر به شکل گیری پدیده اعیان سازی در برخی از نواحی شهری می شود. این پدیده با چالش ها و پیامدهای اقتصادی و اجتماعی بسیاری از جمله افزایش نابرابری و عدالت شهری، اعمال فشارهای ناشی از جابجایی و تقاضای مسکن به نواحی فقیرنشین مجاور، افزایش قیمت املاک، تغییر ماهیت خدمات محلی، کاهش سرمایه های اجتماعی و غیره روبه رو می باشد. مقاله حاضر از نوع کاربردی بوده و روش انجام آن توصیفی و تحلیلی می باشد و به منظور گردآوری داده ها از شیوه های اسنادی و کتابخانه ای استفاده و روش تحلیل محتوای کیفی و بازبینی سیستماتیک داده ها برای دستیابی به توسعه مدل مفهومی برآمده از داده های متنی پژوهش های پیشین (به عنوان داده های ثانویه) مورد استفاده قرار گرفته و به منظور استخراج چالش های پیش روی نوسازی شهری، 89 مقاله از پایگاه های اطلاعاتی SID, Civilica, Magiran, Scopus, ScienceDirect و 10 پایان نامه و رساله مورد بررسی قرار گرفته اند. هدف این مقاله بررسی نواحی نوسازی شده با تاکید بر شکل گیری پدیده اعیان سازی در این نواحی در راستای پاسخ به این پرسش می باشد که چالش های پیش رو در نواحی نوسازی شده با شکل گیری پدیده اعیان سازی کدام است؟ نتایج بررسی ها نشان می دهد که از میان 20 زیرمقوله ی استخراج شده، زیرمقوله های «بافت فرسوده» دارای بیش ترین فراوانی و زیرمقوله های «هویت مکان، احیاء، انسجام اجتماعی، اقشار کم درآمد و جابجایی جمعیت» دارای کم ترین فراوانی می باشد؛ این امر بیانگر این است که پیامدها و مقوله های اجتماعی و فرهنگی کم تر مورد توجه بوده و مسایلی هم چون هویت و حس تعلق به مکان در این نواحی کم تر و به صورت محدود مورد بررسی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: چالش های پیش رو، نواحی نوسازی شده، پدیده اعیان سازی، ایران
  • سمانه جلیلی صدرآباد*، پریا سنجیده صفحات 227-248
    با توجه به اهمیت پژوهش قبل از هر اقدام توسعه ای، شهرداری به عنوان سازمانی که نقش پررنگی در مدیریت شهر دارد، باید یک ساختار پژوهش مطلوب و یکپارچه داشته باشد تا با ایجاد یک چرخه مطلوب، باعث تقویت و توسعه زیرساخت ها و ظرفیت های پژوهشی در حوزه های گوناگون مطالعات شود. این پژوهش سعی دارد ضمن شناسایی آسیب های کلی، فرآیند مسیله یابی و فرآیند پژوهش در شهرداری مناطق 22گانه تهران، فرآیند تبدیل موضوع به مسیله قابل پژوهش را ارزیابی کند. هم چنین در این راستا به منظور اصلاح فرآیند تعریف مسیله و کاربست برونداد های حاصل در اصلاح فر آیندهای مدیریتی مرتبط با تحقیقات شهری با محوریت شهرداری تهران پیشنهاداتی را در جهت به کاربست رسیدن پروژه ها ارایه کند. در پژوهش حاضر، برای جمع آوری اطلاعات و داده ها از شیوه اسنادی و برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از شیوه مصاحبه عمیق بهره گرفته شده و 25 مصاحبه عمیق با سه گروه خبرگان، مسیولین شهری، مجریان و ناظران به صورت گلوله برفی انجام شده است. با توجه به یافته های پژوهش، مدل مفهومی فرآیند پژوهش در شهرداری مناطق 22گانه تهران در شش مرحله طراحی نظام کنترل پروژه، انتخاب ناظر، تهیه و تایید آر اف پی، فراخوان و تایید مجری، انجام پژوهش، به کارگیری نظام کاربست و نظارت، پیشنهاد و ارایه شده و سپس با استفاده از تکنیک تحلیل محتوا، آسیب شناسی صورت گرفته تحلیل شده است. نتایج مصاحبه ها و تحلیل محتوا نشان می دهد در بخش های طراحی نظام کنترل پروژه، به کارگیری نظام کاربست و انتخاب ناظر، تهیه و تایید آر اف پی در فرآیند پژوهش شهرداری تهران، آسیب های بیشتری وجود دارد. در ادامه روند تحقیق، فرآیند پژوهش پیشنهادی در شهرداری تهران با بسط مدل عرضه و تقاضا و رویکرد خط مشی گذاری همراه با توصیه هایی در جهت به کاربست رسیدن این فرآیند ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، فرآیند پژوهش، شهرداری تهران، مدل عرضه و تقاضا، تحلیل محتوا
  • روژین روفی، عباس شیعه* صفحات 249-267
    این روزها رشد بالای شهرنشینی، جامعه انسانی و بافت های شهری را با مشکلاتی روبه رو نموده است و این درحالی است که برنامه ریزان شهری نیز، فاقد راه حل های مناسب برای حل مشکلات نوظهور شهرها می باشند. رویکرد طب سوزنی شهری به معنای مداخلات کوچک مقیاس و کم هزینه در نقاط حساس و تاثیرگذار است، که از آن می توان به عنوان راه حلی مناسب در بهبود وضعیت بافت های تاریخی استفاده نمود. هدف از این پژوهش، کاربست رویکرد طب سوزنی شهری و استفاده از پتانسیل های منحصر به فرد موجود در بافت تاریخی شهر سنندج، به منظور تدوین راهبردهایی در جهت بازآفرینی و افزایش حس سرزندگی در آن می باشد. در این پژوهش از روش تحقیق کیفی به منظور کاربست رویکرد طب سوزنی شهری استفاده شده است. به منظور کاربست رویکرد طب سوزنی شهری در محدوده ی پژوهشی، اصول مورد نظر در سه دسته تحلیل و تدقیق (شناخت محدوده)، تعیین نقاط مداخلاتی و اقدامات هدفمند، تقسیم و مورد بررسی قرار گرفته که مراحل انجام آن شامل: جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، تولید نقشه ی پهنه های مداخلاتی، بررسی مشکلات موجود در محدوده ی پژوهشی با استفاده از پرسش نامه اسکلتی- عضلانی نوردیک، تحلیل مشکلات با استفاده از روش OWAS و در پایان تولید نقشه نقاط مداخلاتی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل ساکنین محلات بافت تاریخی شهر سنندج است، که اطلاعات حاصل از آن به طور مستقیم بر روی نتایج پژوهش تاثیرگذار است. نتایج این پژوهش نشان دهنده ی آن است که رویکرد طب سوزنی شهری با استفاده از عواملی هم چون مداخلات کوچک مقیاس، استفاده از پتانسیل های موجود محلات، مشارکت ساکنین، عوامل فرهنگی و غیره، می تواند تغییرات قابل توجهی را هم چون بهبود کیفیت زندگی، حضور ساکنین و گردشگران در سطح محلات، توسعه اقتصاد محلی، افزایش خلاقیت و کاهش نابرابری های اجتماعی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: طب سوزنی شهری، بافت تاریخی شهر سنندج، بازآفرینی شهری، پرسش نامه اسکلتی- عضلانی نوردیک، روش تحلیلی OWAS
  • بیتا شفائی، عباس غفاری*، مرتضی میرغلامی صفحات 269-280
    منظر صوتی، کیفیت ادراکی از صداهای شنیده شده است. در تحقیق حاضر منظرهای صوتی مجموعا نه فضا از سه گونه فضایی در بازار تبریز، راسته بازارها، تیمچه ها و سراها مورد بررسی قرار می گیرد. پژوهش در پی مشخص کردن چگونه درک شدن منظر صوتی سه گونه ی فضایی بازار و نحوه اثرگذاری ویژگی های فضایی بر کیفیت منظرهای صوتی فضاهای مورد مطالعه است. برای نیل به هدف تحقیق، مولفه های ادراکی منظر صوتی توسط افراد حاضر در فضاهای مورد مطالعه از بازار تبریز پیمایش شده است. این ارزیابی بر اساس امتیازدهی 384 نفر به بلندی ادراکی صدا، آسایش صوتی، مقبولیت منابع صوتی و توصیف گرهای منظر صوتی با استفاده از پرسش نامه انجام پذیرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد کیفیت منظرهای صوتی گونه های مختلف فضایی بازار تبریز تحت تاثیر خصیصه ها و کیفیات محیطی و منابع صوتی می باشد. در فضاهای ایستا و کم جمعیت که امکان مکث و تماشا فراهم است، منظر صوتی دلپذیرتر است. ازدحام جمعیت مشخصا سبب کاهش کیفیت ادراکی منظر صوتی می گردد. صداهایی که بروزی ناگهانی در فضاهای آرام دارند، به واسطه اختلاف تراز شدت صوت تاثیر سوء در آرامش صوتی و به طور کلی کیفیت منظر صوتی می گردند. لذا در مطالعات مربوط به منظر صوتی فضاهای آرام شهری، همانند بازار تبریز، ضروری است مولفه ای تحت عنوان وضوح منظر صوتی شهری مورد توجه قرار گیرد. هم چنین اگر منابع صوتی منطبق با توقعات صوتی کاربران باشد؛ به بیانی دیگر، جنس صداهای شنیده شده در فضا با ماهیت آن همگون باشد، مقبولیت منابع صوتی بیش تر و کیفیت منظر صوتی قابل قبول تر است.
    کلیدواژگان: منظر صوتی، ویژگی های فضایی، وضوح منظر صوتی شهری، توقعات صوتی، بازار تبریز
  • محراب محرابی، محسن رفیعیان* صفحات 281-294
    فرایند جهانی شدن و گسترش شتابان شهری، بافت های تاریخی را تحت الشعاع قرار داده و منجر به فراموشی و فرسودگی کالبدی و عملکردی آن ها شده است. در این راستا پژوهش حاضر در پی شناسایی پیشران های موثر بر توسعه پایدار عرصه میراث جهانی شهر یزد و چگونگی اثرگذاری این عوامل بر یکدیگر می باشد. بر این اساس با توجه به هدف، نوع پژوهش کاربردی می باشد و روش تحقیق نیز تحلیلی- اکتشافی است. شیوه جمع آوری داده ها و اطلاعات نیز اسنادی- پیمایشی می باشد. هم چنین متغیر های شناسایی شده از طریق روش بارش فکری و با مرور پیشینه پژوهش، مطالعات اسناد فرادست، بازدیدهای میدانی و مصاحبه با خبرگان شناسایی شده و پس از ترکیب و تدقیق و حذف موارد بی ارتباط و مبهم، در نهایت 23 عامل نهایی به عنوان پیشران های توسعه پایدار میراث جهانی شهر یزد در حوزه های اجتماعی فرهنگی، اقتصادی، کالبدی- عملکردی و مدیریتی- سازمانی شناسایی شده است. در نهایت 23 عامل شناسایی شده، با استفاده از روش دلفی و بر پایه ی نظرات 15 تن از نخبگان و متخصصین در نرم افزار میک مک مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پراکندگی متغیرها در نمودار تاثیرگذاری و تاثیرپذیری متغیرها در نرم افزار میک مک، نشانگر پایداری سیستم است. در نهایت ده عامل کلیدی با بیش ترین امتیاز اثرگذاری و ده عامل کلیدی با بیش ترین اثرپذیری مورد شناسایی قرار گرفت. بر همین اساس در نهایت با توجه به اثرگذاری و اثرپذیری مستقیم و غیرمستقیم، هفت عامل کلیدی به عنوان پیشران های توسعه آینده بافت تاریخی شهر یزد مورد شناسایی قرار گرفته است، که به ترتیب رویکرد سیاست های مدیرتی، امنیت و رفاه اجتماعی، ضوابط و مقررات، سیاست های تشویقی، وضعیت خدمات گردشگری، میزان سرمایه گذاری، بخش خصوصی و دولتی، تنوع فرصت های شغلی، هماهنگی سازمان ها، سطح آگاهی و تخصص مدیریت شهری و رویکرد طرح های فرادست، راهبردی ترین عوامل در جهت توسعه پایدار بافت تاریخی شهر یزد می باشند.
    کلیدواژگان: پیشران های توسعه پایدار، میراث جهانی، شهر یزد، نرم افزار میک مک
|
  • Mustafa Arghiani *, Seyyed Mehdi Mir Hashemi Pages 1-16
    A sense of community refers to an individual’s experience of social life in an environment. Various research has demonstrated that the sense of community has had the highest effects on peoples’ participation in environmental functions, including working in a closed office space. The idea of belonging to society has brought about considerable social responsibilities and advantages over the last decade. The sense of community helps people to get together more in a working environment as they are together in the family. It also helps people to demonstrate better conduct and morality in a working environment. This study aimed to use multi-criteria decision-making methods to measure the sense of community indicators and to respond to the study hypotheses. In this regard, the study explored available resources to extract 17 components affecting the sense of community. The views of the population under study were investigated by developing, distributing, and collecting questionnaires. For this purpose, 60 questionnaires were given out to academic professors, experts, and specialists in architecture, while social, environmental, and behavioral components were prioritized. By eliminating incomplete questionnaires, 57 questionnaires were finally analyzed, and in the end, the BWM (Best-Worst method in the multi-criteria decision-making) method was used. Out of social components, environmental components, and behavioral components, the subcomponents of shared connections and social interactions, the subcomponent of using public spaces, and the subcomponent of society were respectively identified as the best components affecting the promotion of the sense of community in office spaces. To promote the sense of community in office spaces, such measures as attention to shared connections, attention to social interactions, and spatial capacities for employee cooperation in space were taken.
    Keywords: Office Spaces, Sense of Community, Sense of community Dimensions, BWM Method
  • Zinat Aminifar *, Hamidreza Azemati Pages 17-27
    Children spend long hours in the school’s interior space and do various physical activities; therefore, a considerable part of physical activities and playing is done in the schoolyard. Children's play and physical activities will decrease if the schoolyard does not provide a suitable space for physical activities. Such a decline in physical activity is harmful to children's health. The extant study aims to investigate the effect of the schoolyard's physical features on children's physical activity. This is a quantitative-qualitative study that assesses children's viewpoints about schoolyard features by using a questionnaire. The studied statistical society comprised 8-12-year-old children in Tehran City, Iran. Sampling was done through multistage cluster sampling, and 120 children from selected areas participated in the survey voluntarily. The data of the considered age group of children were collected through a children-specific researcher-made questionnaire. After the data were gathered, the importance of each criterion was determined based on the t-test, and then the components were ranked. According to the results of ranking environmental subfactors affecting physical activity, "light" was the most prior criterion with the highest mean value rather than other criteria. This criterion was followed by legibility, flooring safety, shape diversity, and playground safety with the highest effect on children's physical activity in the schoolyard. Collective space obtained the next rank and group activity was at the last rank. Three factors were derived using factor analysis after determining the role and importance of the environment in children's activities. The environmental and spatial factors affecting physical activity included "attractiveness," "sociability," and "playability" of the environment. One can improve the children's activity and health by considering of mentioned factors in the design process of outdoors in schools.
    Keywords: Schoolyard, physical activity, Child, Elementary School, Playing
  • Mahdi Baniasadi Baghmirani, Seyyed Behshid Hosseini *, Azadeh Shahcheraghi Pages 29-38

    Meaning perception in the architecture of the Safavid Era requires reviewing the thoughts of Shiite philosophers of that time. Substantial motion theory is one of the most important thinking schools of that era. According to Islamic philosophy, the truth of perception is not limited to material hierarchy, while the matter can provide the field for understanding meanings at different hierarchies by relying on the substantial motion theory. Safavid Mosques represent this thought in architecture. Perception hierarchies in Safavid mosques, including Sheikh Lotfollah Mosque, rely on the substantial motion theory of Mulla Sadra- emphasis on perception movement from the existence of the matter or substance to inexistence- providing the field for journeying the perceptual hierarchies from appearance to the essence. Therefore, this is multidisciplinary, qualitative, and case-study research. In the theoretical foundations part, this study explained three pillars in the perceptual hierarchies of Safavid Mosques by examining the importance of the matter in epistemological topics proposed by Mula Sadra and its relationship with the motion principle. The type of perception in Sheikh Lotfollah was then investigated in each pillar to find the importance of matter and body in the perception of mosques in the Safavid Era regarding the main purpose of this study. According to the principle of journeying from matter to meaning, the main question is about the importance of the matter in each perceptual hierarchy of Safavid Mosques. It is also asked how the substantial motion theory by Mulla Sadra is manifested in perceptual hierarchies of the Safavid Era. In terms of the importance of the matter in the perception, the results indicate that meaning perception in Safavid mosques, particularly Sheikh Lotfollah Mosque includes three pillars (stillness, motion, and unity), which are consistent with perceptual hierarchies of Mulla Sadra. In the stillness pillar, which is the least perceptual hierarchy (because of being mixed with matter), perceptions are confined to sensory issues. In the motion pillar, however, imagination power allows for achieving a spiritual perception of material affairs. Finally, in the unity pillar, light and transparency of space allow the audience to be united with the space's reality. The last pillar includes intellectual perceptions.

    Keywords: matter, Perceptual Hierarchies, substantial motion, Architecture of Mosque, Mulla Sadra
  • Farzaneh Paknejad, Nasser Koleini Mamaghani * Pages 39-52
    Design for positive emotions has moved to broader concepts, including overall life satisfaction followed by long-term effectiveness and satisfaction with product use, pleasurable interaction, and sensory pleasures. For this purpose, the present study evaluates the design process of joyful experiences as a case in urban furniture using persuasive design principles for the target group of children. This study used the descriptive method reviewing 30 studies conducted on the considered subject, and summarizing them in the research background section. The distinction between affections and influencing methods proposed by Tromp was examined using psychology. In this research, Fogg Behavior Model also helped as the base for all persuasive design and behavior change models to find and identify a lack of psychological elements. Therefore, successful global cases were selected to identify Joyful elements in urban furniture and compared them with 28 principles suggested by Kukkonen and Harjumaa in the framework of primary task, dialogue, system credibility, and social support groups. These principles can be used with qualitative features suitable for designing various products. Card sorting tools and participatory design were used to identify users' preferences, and the obtained ideas were developed using Lockton’s subjective ideation method, and ten 8-12-years-old users were asked to assess the three presented concepts in the frame of 9 emotional dimensions of the PrEmo Method. As PrEmo Method uses cartoon characters with sound and motion, it is more comprehensible for children. The research results indicated that final ideas obtained acceptable scores concerning positive affection, and the persuasive approach serves as a prominent factor and suitable guideline for designers to design exhilarating experiences and interactions. Moreover, these principles must be amplified to increase the user’s perceived experience quality.
    Keywords: Joyful, Persuasive design, Happiness Design, Urban Furniture
  • Shaghayegh Chrakhkar *, Hamidreza Beygzadeh Shahraki, Somayeh Omidvari Pages 53-70

    Entrance to university is a new stage of life for many students, and the experience of living in a dormitory is a different experience of residence for them. Now, most student dormitories cannot meet the qualitative needs of students' residences. Conflicting activity areas exist in these dormitories; hence, students highly prefer to control and manage their interactions and communications with others. Accordingly, privacy is one of the components of a place that influences the sense of belonging to the place. The extant study aims to explain the relationship between privacy provisions in the dormitory and its effect on the sense of belonging to students. This study was conducted based on the descriptive-correlational method, and required data were collected through questionnaires and field studies. Dormitories of Yazd University were investigated as the case study. After reviewing the theoretical views and foundations of the survey quantitative and qualitative analyses were done using SPSS software and content analysis of interviews. According to study results, the most significant factors for the realization of privacy in student dorms can be classified to control over visual and auditory factors and access rate. The most important factor influencing a "sense of belonging" to the student residence place includes perceptual-cognitive factors (that are mainly influenced by the architecture and residence place), social factors (concerning roommates), and having suitable physic. The results indicate that student’s sense of belonging to the dormitory is considerably influenced by the desired privacy in the dormitory place for them. Finally, some recommendations have been proposed based on the mentioned factors to optimize the dormitory living conditions in future designs.

    Keywords: Student Residence, Privacy, sense of belonging to place, Dormitory of Yazd University
  • Fateme Zarei Hajiabadi, Mahdi Hamzenejad *, Gholamhossein Memarian Pages 71-88
    In recent decades, environmental psychology has been accepted as the basic knowledge of human-environment studies in many interdisciplinary fields, including architecture and urban planning. The present study aims to generally introduce environmental psychology and show how the studies in this field have been developed and what the most popular research topics and approaches are in this field. To this end, the present research follows two main paths. The first path includes the bibliometric analysis of the articles indexed in the Scopus database between 1972 and 2022, which included the keyword "environmental psychology", and the second path includes the content analysis of 40 most cited articles (out of the abovementioned articles). The analyses were carried out by asking key people and sources and investigating major research areas, the importance, and priority of topics, research approaches, and research examples. The results indicate that environmental psychology research can be classified into four main subject clusters including "sustainability", "place", "mental health", and "consumer behavior". Moreover, behavioral and cognitive approaches were identified as the most important and widely used psychological approaches in analyzing human-environment relations. Most studies have been conducted in urban spaces, followed by commercial, residential, educational, and work environments, respectively. These studies have been carried out on various scales, from macro scales such as planning to micro scales such as interior design. A significant number of studies have focused on human perception and evaluation of environmental qualities and their results such as satisfaction and place preference. The health area has been raised in this field in recent decades and is still considered a growing area. The issue of place attachment has been raised as one of the issues receiving researchers' attention, with continuous growth throughout the studied period.
    Keywords: Environmental Psychology, Bibliometric analysis, Research priorities, Human-Environmental Issues
  • Babak Shahpasandzadeh * Pages 89-102
    In the face of an architectural place, the user’s sense is associated with spatial continuity (placeness) and sequence (temporality). For this, understanding the role of the concept of time in creating place dependence is of great importance, because a place is a situation that preserves a sequence of events to assist the user gain a full perception of his existence. In this connection, adapting architectural concepts to time semiotics basics to explore the concept of time in architecture represents an effective step to promote architectural analysis styles. This study uses the signification system analysis at one or more points in time, and one of the types of semiotics analysis of the syntagmatic dimension. Thus, it uses the role of time signs in spatial continuity and their relationships with architectural physical elements to study the effects of time patterns on architectural works as in an analytical method. According to the basics of semiotics as the selected approach of the study, understanding the role of time creation in architectural analyses is made by identifying the relationship between the concepts of time signs and traditional architectural examples. Theoretically, this study aimed to expand previous theories, fill theoretical gaps, and enrich the literature of the semiotics analysis of architectural works, thus practically helping understand how the concept of time was introduced to analyze architectural works using time sign rules. The conceptualization of time signs by the space fabric can, through analyzing place sign systems, add the concept of time to the realm of architectural analysis, which is carried out using the “conceptual analysis” of the transformation and sequence of the concept of time along with place.  Methodologically, the study used significant literature on architectural semiotics and collected and analyzed data by reviewing documentary and library studies. To organize data and develop a conceptual framework and expand the architecture literature, the descriptive-analytical method and logical reasoning strategies were used.
    Keywords: Semiotics, Architectural analysis, time signs, conceptual analysis, Syntagmatic Relation
  • Pariya Shafipour Yourdshahi, Mostafa Kiani *, Sara Hamzeloo, Manouchehr Moazemi Pages 103-118
    Built environments in any region have unique features reflecting the specific culture of that region because environments are formed based on people's mental patterns and these mental patterns are formed in people's minds according to their culture. People's mental images have been formed due to certain factors over time, and have played a significant role in creating sensory and emotional relationships and correct actions and reactions between people and their living environment. Therefore, studying the relationship between culture and architecture requires the investigation of people's mental images influencing the built environment, and the examination of cultural components and how they relate to the mental image. The present study is fundamental qualitative research carried out descriptively and analytically. Using documentary and library studies, the present study examines how clear mental images are formed in people's minds based on the cultural components extracted from Amos Rapaport's viewpoint to relate the two concepts of culture and mental image to show how they influence the built environment, what their important role is in the formation of built environments, and how the interaction between them and built environments is. Also, after extracting the components from Rappaport's viewpoint, for each of the components, according to their classification, two examples of Iranian architecture are selected and analyzed in the form of tables. The results show that culture from Rapaport's viewpoint influences the mental images created in people's minds. Moreover, the examples presented for cultural components indicate that lifestyle (environment-behavior interactions), social relations (caused by culture and mental patterns), customs (as a result of the repetition of behaviors), and opinions and beliefs (created over time) can be part of physical and perceptual-psychological factors of mental images and people form their environments based on these mental images. Therefore, the mental images formed in people's minds are effective in the formation of the environment.
    Keywords: culture, Mental image, Built environment, Rapaport, Architecture
  • Ghazaleh Abbasian, Niloofar Nikghadam *, Mahmood Hosseini Pages 119-138

    Natural disasters yearly cause millions of people to become homeless. After the occurrence of any accident destroying people's living environment, it is necessary to provide suitable shelter as soon as possible. The solutions for providing shelter in the first days reveal that shelters don't provide thermal comfort and have inappropriate thermal performance, causing victims to either make changes in the shelter or leave them. The present study attempts to provide suitable relative temperature conditions for accident victims by proposing suitable coatings for the shelter. The present study is applied research in which the Design Builder software is applied for simulating and testing internal temperature conditions to reach the research goal, i.e. to propose an optimal climate shelter for cold climates. The results indicate that the coating made of fiberglass and cardboard on the dome form provides higher thermal comfort. Also, it is inevitably necessary to apply non-vernacular materials to use vernacular materials and maintain the thermal comfort conditions inside the shelter.

    Keywords: natural disasters, earthquake, Climate Shelter, coating, Cold Climate, Designbuilder software
  • Noushin Ghorbani, Sahar Toofan *, Habib Shahhosseini, Nima Valizadehd, Hassan Sattari Sarbangoli Pages 139-152
    In different historical eras, architecture has illustrated some concepts based on their times through the space and content conveying political, cultural, and historical implications to the audience. According to Michel Foucault’s theory, in pursuit of the political goals of government, the whole structure of society is transformed under the shadow of dominant discourses and integrated to achieve the political power of the rulers. The architecture has also been affected. Various political orientations appeared in architecture during the First Pahlavi era when Iran transited from tradition to modernity. It is essential to examine how architecture follows these changes and how to responses it by understanding the modern government in Iran. This study aims to investigate architecture as an apparatus for the government system and examine the effect of rationality and governmental techniques of First Pahlavi on Foucault’s state anatomy. This is a qualitative study with a discourse approach and content analysis, and its findings are derived from library sources and field observations. In this research, the Pahlavi government was investigated based on Foucault’s Theory, and then the manifestation of the First Pahlavi era's discourses was examined. The mentioned discourses included traditionalism, archaism, militarism, and modernism or modernity in the architecture of educational, administrative, and service uses in Tabriz remained from the first Pahlavi era. According to the results of this study, the discourses that appeared in the Pahlavi era have been a part of the regime's ideology to achieve its goals, such as dominance over the society, authoritarianism, identity, national integrity, and modernity. These discourses have appeared in the architecture inspired by the dictator neoclassic architecture, imitating the West, advent of new uses for modernization of work system, modern spatial organization, the façades inspired by the ancient architecture, placement of public building around the square emphasizing centralism and objectivism.
    Keywords: Modern government, First Pahlavi, Discourse, Michel Foucault’s theory, public buildings of Tabriz
  • Ghazaal Karkhaneh, Nasim Sahraeinejad*, Hossein Mousavi Fatemi Pages 153-168

    The urban highways landscape is one of the most important components of the urban landscape, enhancement of sustainability and resilience of which is of great importance. Studying the urban highways landscape design elements and indicators with a landscape resilience enhancement approach is a useful tool to promote the quality of urban life and support making the landscape sustainable to cope with current and future environmental changes. Despite the important advancements made in the field of identification of highway landscape indicators, investigation of the designing elements and indicators from the landscape resilience point of view has been neglected. Therefore, the provision of elements and indicators for the highway landscape design is still required to enhance its resilience. Thus, the present study aims to, first, investigate the principles and rules of highway landscape design, and then, explain the factors affecting its resilience. In this regard, to formulate the theoretical framework, relevant studies and theories were collected, and analyzed by library studies and reviewing library resources, internet resources, and articles. Then, the relevant elements and indicators to urban highways design were investigated at two human and natural levels, with a focus on the landscape resilience aspect through content analysis of relevant studies. Findings indicate that designing urban highways landscape with a resilience enhancement approach can be designed with a focus on the creation of diversity (biodiversity) and complexity, connectivity, and interconnection of urban ecological networks, redundancy, modularity, multi-functionality, adaptability, visual quality, and aesthetics. These elements are proposed with the provision of the related definitions and design components.

    Keywords: Urban Landscape, Urban Highway Landscape, Resilient Landscape, Design Elements
  • Fatemeh Mahdizadeh Saradj, Babak Motiei * Pages 169-180
    The impact of the connection between education duration and course presentation method on the learning rate of graduates has always been a debatable issue within an integrated holism or as separate and parallel components. One concrete experience can be seen in the transformation process of the architecture education system since 1999 by changing the degree from a contiguous master's to a bachelor's degree. In the new system, course dispersion and lack of coordination of professors have led to inconsistency in the architecture education process reducing the individual skills and creativity of graduates. The mentioned problems have led to more inefficient architects rather than graduates or previous courses. The main question of this study is which one of the architecture education systems has had more influence on the emotional intelligence and creativity of graduates. This mixed research aims to examine the effect of two long-term (contiguous master's degrees) and short-term (bachelor's degrees) on the emotional intelligence and creativity of architecture graduates. The quantitative data were collected through an emotional intelligence questionnaire by Travis Bradberry and Greaves and Creativity questionnaire by Abedi. For this purpose, 30 graduates of architecture contiguous master's degree (MSc) and 30 graduates of bachelor's degree (BA) from the Azad University of Tabriz filled out these questionnaires. The results indicate that teaching architecture courses within long-term contiguous MSs improves the individual and social skills, and emotional intelligence (EQ) of the graduates. When these skills are improved, the mind of the architect can create new ideas. Therefore, long-term architecture education in the mixed method is a dynamic and targeted education since it improves the EQ and creativity of architects.
    Keywords: Dynamic, Targeted Architecture Education, Contiguous Master Education System, Shorter B.A. Course of Architecture Education, Emotional intelligence, creativity
  • Safoura Yakhchali, Neda Sadat Sahragard Monfared, Seyyed Abbas Yazdanfar * Pages 181-196

    Semi-open spaces have played the role of in-between spaces for closed and open spaces, which have connected inside and outside, and increased the functional quality of these spaces next to each other. The role of semi-open spaces in the transformation trend of traditional to modern houses has unfortunately been neglected to lose their importance for the functional efficiency of housing. Hence, this study aims to investigate the functional efficiency of semi-open spaces in this historical trend based on the space syntax indicators for these spaces. Isfahan City was selected as a case study due to its historical background in housing scope. This study asks how the components of functional efficiency and space syntax indicators of semi-open spaces have changed in Isfahan's houses during different periods. To examine the role of porches and terraces in the houses, 25 traditional houses constructed in Safavid, Qajar, and Pahlavi eras, and 30 houses constructed over the last 30 years in Isfahan were chosen based on the diversity of semi-open spaces in terms of accessibility, area, connections, and form. Finally, duplicate samples were removed then 9 traditional and 14 modern houses were selected. The results indicated that choice, Isovist area, entropy, and connectivity were increased in semi-open spaces of the Safavid-Qajar eras during an evolutionary trend, which led to higher functional efficiency of houses, and the number of descending indicators were increased from Qajar to Pahlavi period. Moreover, only choice and entropy were increased during Pahlavi Period due to the distributive role of porches and the simplicity of spatial organization, respectively. From Pahlavi to the modern period, the smaller size of semi-open spaces, fewer accessibilities, lack of desired organization of spaces, and construction in floors led to a reduction in connectivity, integration, and Isovist area, and even increased control reduced the quality of private modern terraces, which all of the mentioned factors have led to the lower functional performance of houses in modern time.

    Keywords: Semi-open space, Functional Efficiency, Space Syntax, Housing, Isfahan’s houses
  • Kiana Etemadi, Hamidreza Saremi * Pages 197-210

    The tourism industry plays a significant role in the development of countries around the world. This industry is considered a suitable strategy for developing countries, especially in less-developed areas or in situations where the profits of other economic sectors are declining. In Chabahar, as the case study of the present study, tourism has not reached a favorable position and provided opportunities for local and regional development, despite the location of this region in a unique geographical area with many natural and domestic assets and values. The present study aims to apply the sustainable tourism development approach (which was formed due to the adverse consequences of the traditional tourism paradigm) in Chabahar. To this end, qualitative content analysis and semi-structured interviews are used. The present study is carried out in the following steps: the review of the theoretical foundations related to sustainable development tourism, recognition and analysis of the case study in terms of the structures of the natural and living environments, and the tourism status, the review of high-level documents, and interviewing with local managers, tourist, and those familiar with the region. Unlike other existing research that has mainly examined and analyzed tourism in Chabahar in the economic dimension, the present research considers natural, recreational, cultural, and rural tourism to take advantage of the sustainable tourism development approach, in addition to investigating the reasons for the failure of the tourism industry in Chabahar, and provides some suggestions and policies in different economic, cultural, recreational, and political dimensions.

    Keywords: Sustainable tourism development, Sustainable Tourism, Chabahar
  • Mohammadreza Pourjafar, Somayeh Jalili Sadrabad *, Zeynab Nikpour Pages 211-225
    Application of urban renewal approach in designs and policies leads to the formation of gentrification phenomenon in some urban areas. This phenomenon occurs with numerous social and economic challenges and consequences, such as higher urban inequalities and injustice, pressures imposed by housing demand and displacement to adjacent slums, higher house prices, changes in local services, lower social capital, etc. The present paper was an applied study that was conducted based on descriptive and analytical methods, and data collection was done through documentary and bibliographic techniques. Moreover, qualitative content analysis and systematic review of data were employed to develop the conceptual model derived from textual data of previous studies (as secondary data). To extract the challenges to urban renewal, 89 papers were retrieved from ScienceDirect, Scopus, Magiran, Civilica, and SID databases, and 10 theses and dissertations were reviewed. The extant study aims to examine the renovated areas with an emphasis on the gentrification phenomenon in these areas to find challenges to renovated areas with the formation of the gentrification phenomenon. According to the results, among 20 extracted subcategories, "worn out fabric" had the highest frequency, and subcategories "place identity, revival, social cohesion, low-income classes, and population displacement" had the lowest frequencies. Therefore, social and cultural consequences and themes have received less attention, and some issues such as identity and sense of belonging to place have been examined less and limited.
    Keywords: Upcoming Challenges, Renovated Areas, gentrification phenomenon, Iran
  • Samaneh Jalili Sadrabad *, Paria Sanjideh Pages 227-248
    Since research and study are necessary before doing any developmental action, the municipality that plays a vital role in urban management must have a desired and integrated research structure to improve and develop research infrastructures and potentials in various scopes by creating an optimal process. The extant study aims to evaluate the process of turning the subject into a researchable case by identifying general harms, problem-solving processes, and research processes in the municipality of 22 districts of Tehran. Moreover, this study presents some recommendations to be applied in the research to correct the problem-defining process and use the outcomes obtained from managerial procedures associated with urban studies focused on Tehran Municipality. This study used documentary and in-depth interviews to collect the required data and information. In this research, 25 in-depth interviews were done with three groups of experts, urban officials, executives, and supervisors based on the snowball technique. According to research findings, the conceptual model of the research process in the municipality of 22 districts of Tehran has been proposed and presented in six stages of project control system design, supervisor selection, RFP preparation and approval, recall and confirmation of executor, research, and application and mentoring system. The pathology was then analyzed by using the content analysis method. According to the results of interviews and content analysis, there are more harms and weaknesses in project control system design,  system and supervisor selection, RFP preparation, and approval within the research process of Tehran Municipality. In the research process, the proposed research in Tehran Municipality has been presented by developing the supply-demand model and policy-making approach and providing some recommendations to make this process applicable.
    Keywords: Pathology, research process, Tehran Municipality, supply, demand model, content analysis
  • Rojin Raoufi, Abbas Shieh * Pages 249-267
    Nowadays, high urbanization growth has made many problems for human society and urban fabric, while urban planners do not have any suitable solution to solve the emerging problems o cities. The urban acupuncture approach means small-scale and low-cost interventions in sensitive and effective points, which can be used as an appropriate solution for improving historical fabrics' status. The extant study aims to apply urban acupuncture and the unique potentials available in the historical fabric of Sanandaj City, Iran to formulate some strategies for regeneration and increase vitality in this city. This study used a qualitative method to apply the urban acupuncture approach. To apply the urban acupuncture approach in the studied area, the considered principles were examined and divided into three categories: analysis and scrutinization (review of the area), determination of intervention points, and targeted measures. This study was conducted through the following steps: collecting library and bibliographic data, designing intervention zones' maps, reviewing the problems existing in the research area using Nordic Musculoskeletal Questionnaire, analyzing problems based on the OWAS method, and generating the intervention points map. The statistical society of this study comprised residents living in the historical fabric of neighborhoods in Sanandaj City, which its data directly affects the research results. The findings indicated that urban acupuncture could provide significant changes, such as improved quality of life, presence of residents and tourists in neighborhoods, developed local economy, increase creativity, and alleviated social inequality by using some factors, including small-scale intervention, potentials available in neighborhoods, residents’ participation, cultural factors, and so forth.
    Keywords: Urban acupuncture, Historical Fabric of Sanandaj City, Urban regeneration, Nordic Musculoskeletal Questionnaire, Analytical OWAS Method
  • Bita Shafaee, Abbas Ghaffari *, Morteza Mirgholami Pages 269-280
    Soundscape is the perceptual quality of heard sounds. This study examines soundscapes of nine spaces of three special types in Tabriz Bazaar, Bazaars’ aisle (Rasteh), Malls (Timcheh), and stores (Sarai). The extant study aims to find how the soundscape of the three spatial types is perceived and how special features affect the quality of soundscapes of studied spaces. For this purpose, perceptual components of soundscape were surveyed by individuals who were present in the studied spaces of Tabriz Bazaar. This assessment was conducted based on scores given to perceived loudness of sound, acoustic comfort, noise source acceptability, and soundscape descriptors through the questionnaires filled out by 384 members. The research results indicated that the soundscapes quality of different spatial types of Tabriz Bazaar was affected by the environmental qualities, specifications, and sound sources. In static and unpopulated spaces that provide the possibility for pause and watch, the soundscape is more pleasant. Overpopulation usually reduces the perceptual quality of soundscape. The sounds with the sudden incidence in quiet spaces have a bad effect on the acoustic comfort and quality of soundscape due to the sound pressure level (SPL) difference. Therefore, a component called urban soundscape clarity must be considered in the studies conducted on the soundscape of quiet urban spaces. Moreover, sound source acceptability and quality of soundscape will be higher if the noise sources are matched with the acoustic expectations of users, in other words, the sounds heard in the space are consistent with its nature.
    Keywords: Soundscape, Special Features, Urban Soundscape Clarity, Acoustic Expectations, Tabriz Bazaar
  • Mehrab Mehrabi, Mohsen Rafieian * Pages 281-294
    Globalization process and rapid urban expansion have affected the historical fabrics causing forgetfulness and physical-functional worn-out fabrics. Therefore, the present study aims to identify drivers affecting the sustainable development of the world heritage area of Yazd City and investigate how these factors affect each other. Hence, this is applied research in terms of objective and an analytical-exploratory study in terms of method. Data were collected through the documentary-survey method. Moreover, the variables identified through brainstorming, literature review, studied upstream documents, field reviews, and interviews with experts were integrated, scrutinized, and then vague options were removed. Finally, 23 factors were introduced as the sustainable development drivers of the world heritage of Yazd in sociocultural, economic, physical-functional, and managerial-organizational scopes. Ultimately, the identified 23 factors were evaluated using the Delphi technique based on the opinions of 15 experts and elites through the MICMAC Software. The results of variables’ dispersion in influence and dependence diagrams through MICMAC Software indicated system stability. In the end, 10 key factors were identified with the strongest influence scores and 10 key factors with the strongest dependence. In terms of direct and indirect influence and dependence, seven key factors were identified as future development drivers for the historical fabric of Yazd. Managerial policies, social security, and well-being, rules, and regulations, incentive policies, tourism services' status, investment rate, public and private sector, diverse job opportunities, coordination between organizations, awareness level, urban management specialty, and upstream plans were respectively the most strategic factors for sustainable development of the historical fabric of Yazd.
    Keywords: Sustainable Development Drivers, World Heritage, Yazd city, MICMAC software